For at gå til siden klik her
Kort om jeg og om “Mit havelaboratorium”
Jeg har dyrket have, med afbrydelser, i over 40 år, altid økologisk. Det har altid smertet mig at man tilfører jorden så meget gift og kunstgødning. Det undrer mig også at regeringer, kloden rundt, ikke afsætter flere penge til forskning i en økologisk, bæredygtig omgang med fødevarer.
Heldigvis for os, sker der meget overalt på kloden, tusindvis af begejstrede mennesker forsker og eksperimenter med nye økologiske løsninger.
Bravo for dem.
Haveambassadør
I efterår/vinter 2015/16 deltog jeg i et kort uddannelsesforløb arrangeret af foreningen “Praktisk Økologi“. Formålet var at uddanne Haveambassadør. Ideen var at de mange praktiske økologiske haveerfaringer som fandtes “derude” skulle formidles ud og havenetværk dannes. Denne adgang til netværk og videnudveksling åbnede nye perspektiver for mig. De mange spørgsmål, som uvilkårligt dukker op når man dyrker sin have, og nogle af dem havde jeg længe funderet over, kunne nu måske nærme sig et svar.
Om kompleksiteten
For snart 10 år siden, har min interesse for haven ændret sig. Jeg er blevet mere opmærksom på det som foregår under jorden eller rettere sagt i jorden. Jeg har opdaget en kompleksitet af relationer mellem dyreliv og planteliv. Jeg har sidenhen læst om mikroorganismernes betydning, om deres sammenspil, indbyrdes og med planterne, og er blevet overbevist om, at jo bedre jeg støtter om det liv som foregår i jorden, jo sundere planter vil jeg få.
Det er det “Mit havelaboratorium” handler om : At blive en lille smule klogere på denne kompleksitet. “Mit havelaboratorium” er bygget op om 3 hovedemner
Jordforbedring: Hvordan kan jeg forbedre og vedligeholde jordfrugtbarheden i haven.
Forsøgene: Kan jeg afgrænse enkelte parametre og gør kompleksiteten mere overskuelig.
Bio-indikatorplanter: om brug af “ukrudt” som et tilgængeligt jordanalyseværktøj. Og som fik sin egen side i 2020.
Med venlig hilsen
Hervé Lognonné