SoilDiag – En bioindikatorplanter-app

For ca. et halvt år siden blev app’en SoilDiag (Soil Diagnose) tilgængelig.
Den er resultat af samarbejdet mellem Gérard Ducerf (forfatter til L’encyclopédie des plantes-bioindicatrices) og Ver de terre productions.
Den kan downloades her (apple) og her (android))

Soildiag – Hvorfor ?

Soildiag giver dig mulighed for at identificere dine planter ved hjælp af billedgenkendelse, lidt som “Plantnet”-appen, men vigtigst, den giver dig mulighed for at diagnosticere din jord på baggrund af de bioindikatorplanter (de spontane vildtvoksende planter, også kaldte ukrudt) som findes der.
App’en udarbejder en detaljeret rapport, der angiver din jords pH, dens biologiske aktivitet, mængde og art af organisk materiale, m.fl.

Appen er baseret på Gérard Ducerfs arbejde med planter som bioindikator og giver dig mulighed for at følge udviklingen i dine plots (parceller/bede) og organisere dine diagnoser i kronologisk rækkefølge (jo flere diagnoser ved samme parcelle, jo bedre fornemmelse for hvordan din jord har det, og hvordan du påvirker dens frugtbarhed).
Udover at være et godt værktøj til landmænd, landbrugsteknikere, agronomer eller simpelthen nysgerrige, har Soildiag et uddannelsesmæssigt kald og tilbyder dig et detaljeret ark på engelsk for hver af de 30.000 anviste planter.

Kort om metoden

Et minus ved app’en er at den går udefra at du ved hvordan du laver en registrering.
I Frankrig, i de kredse hvor man arbejder henimod en højre jordfrugtbarhed, er bioindikatorplanter en metode som er flittigt brugt og derfor har app’en “sparet” på metodebeskrivelsen.
Du kan læse om den grundlæggende metode her.
Fordelen med app’en er at du overfører data direkte til din mobil ( art og fordeling af de registrerede planter) og den regner selv ud hvilke parametre og i hvilken grad betegner din jords tilstand (“Report”).
Du slipper for selv at udfylde registreringsarken.

Downloades på engelsk

App-en kan downloades på engelsk. Planternes navn findes dog kun på fransk og latin. Problemet er dog ikke så stor, idet du alligevel skal finde frem til det latinske (botaniske) navn på planten for at være sikker på at du har fat i den rigtige plant (læs mere om hvorfor her).
Den anden app som jeg henviser til er “PlantNet” . Den findes nu med danske plantenavne

App’en kontra registreringsarken ?

App’en er langt nemmere at bruge idet du behøver kun din smartphone for at nå frem til en “soildiagnose”. Du behøver heller ikke at slå op i arbejdshæftet.
App.en har dog de mangler, at den ikke opererer med ligeså mange parametre og derfor kræver den at man har dannet sig et overblik over den enkelte parameters betydning for jordfrugtbarheden.
Derfor vil jeg stadig anbefale at man investere noget tid i at lave et par registreringer på den “gammeldags” måde med registreringsarken og arbejdshæftet. Læs mere om den her

Listen over parametrene i app’en

God arbejdslyst
(Det vil glæde mig hvis du vil skrive en kommentar om din oplevelse)